Гърция и Израел подписаха безпрецедентно споразумение за свободно пътуване в Гърция

...
Гърция и Израел подписаха безпрецедентно споразумение за свободно пътуване в Гърция
Коментари Харесай

Гърция и Израел побързаха първи да въведат Ковид сертификати

Гърция и Израел подписаха безпрецедентно споразумение за свободно пътешестване в Гърция за израелците, които са се ваксинирали против Covid-19. Гърците с сложена ваксина също ще могат свободно да влизат в Израел – " без ограничавания, без самоизолация, без нищо ". С този ход Атина се надява да поддържа предлагането си да се употребяват документи за имунизация, с цел да избави своя потърпевш туристически бранш.

" Трябва да улесним пътуващите, откакто дават елементарно доказателство за имунизация и това е, което имаме намерение да създадем с Израел ", сподели гръцкият министър председател Мицотакис на взаимна конференция с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Израел е международен водач при имунизирането и това бе регистрирано от южните ни съседи. 

" Поздравявам Ви за бързия ритъм, с който ваксинирате жителите си ", съобщи Мицотакис пред Нетаняху.

Туризмът, който съставлява към една пета от гръцката стопанска система и дава прехранване на всеки пети работещ грък, се срина предходната година, защото пандемията утежни приходите до 4 милиарда евро от 18 милиарда през 2019 година. Според калкулации на Световната организация по туризма към Организация на обединените нации през предходната година интернационалните пътувания са спаднали с към 74% , като това е довело до световни загуби в размер към 1 трлн. евро и е сложило в риск над 120 млн. работни места .

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис акцентира, че акцията на Израел за бърза ваксина значи, че съглашението в понеделник може да уточни пътя за сходни съглашения с други страни по-късно, което разрешава на туристите да пътуват без спомагателни ограничавания.

Това е неприятна вест за българите, защото Гърция е топ желана дестинация, а анализирайки скоростта на имунизиране в страната ни, виждаме, че скоро няма да имаме значителен брой имунизирани. 

Мицотакис предвижда мощен напредък в туризма това лято, казвайки, че пазарите с осъществена всеобща имунизация, в това число Израел, ще разрешат на туристите да се завърнат макар актуалната мрачна картина. 27-членният Европейски Съюз продължава да разисква дали би трябвало да се изискват документи за трансгранично пътешестване. Критиците споделят, че сходни документи могат да бъдат дискриминационни и остава неразбираемо до каква степен ефикасните имунизации ще спрат предаването на ковид.

В контрастност с вярата за излекуване на туризма, Гърция наложи ограничаващ режим върху всички интернационалните самолетни полети в неделя. Всички идващи в страната би трябвало да имат отрицателен PCR тест, публикуван до 72 часа преди пътуването, а също по този начин би трябвало да се изолират за седем дни. Израел от своя страна е наложила тотална възбрана върху всички интернационалните полети.

 
12 от най-красивите плажове в Гърция
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР